torstai 4. huhtikuuta 2013

Ompelua - joskus jotain aikuisillekin

Sain ompelukoneen lainaan pääsiäisen ajaksi ja pakkohan sen toimintoja oli päästä testaamaan HETI. Pakko myöntää, että tuli sadateltua, sillä kone on ihan erilainen, kuin mihin on tottunut. Jotenkin epälooginen. Lisäksi kaksoisneulalla ompelu ei onnistu, ellen löydä ohjekirjaa ja tappia mihin laittaa toisen ylälangan. Minusta ei siis tullut Husqvarna-fania, ainakaan vielä... Surruuttelin kuitenkin suht onnistuneesti miehelleni pipon ja itselleni paidan. Alkukankeuksien jälkeen löysin yhteisen sävelen koneen kanssa - melkein ;)

Paidan tein käyttämällä vanhaa suosikkiani eli Zaran peruspaitaa mallina.

Leikkaus:
- Taitoin paidan kahtia, asettelin kankaalle ja leikkasin ensin etu- ja sitten takakappaleen ilman, että kiinnitin paitaa neuloilla kankaalle. Alkuperäinenkin paita säilyi ehjänä ;)
- Hiha oli haastavampi ja se oli pakko piirtää kaavapaperille ennen kankaan leikkausta. piirsin ensin toisen puolen ja myös viivan kääntökohtaan eli olkapäälle. Viivan avulla asettelin hihan toisinpäin ja piirsin toisen puolen hihalle.

Ompelu:
- Ompelujärjestys pääpiirteittäin: etu ja takakpl yhteen olkapäistä, hihat kiinni, hihan suiden huolittelu, sivusaumat kiinni, helman huolittelu ja lopuksi kaulus.
- Hihansuussa oli tenkkapoo, kun en voinutkaan käyttää kaksoisneulaa... Käytin sitten joustavaa siksakkia, mutta se ei kyllä todellakaan ole yhtä siisti, kuin kaksoisneula ja kone imaisi kankaan sisäänsä muutamaan otteeseen.
- Kauluksen sovelsin niin, että sain käyttää ihan tavallista suoraa ommelta. Kaulukseen varattu noin 4cm kangas suikale, joka oli reilu 2/3 kaula-aukon koosta, ommeltiin ensin ympyräksi, sitten saumurilla kaulukseen OIKEAT puolet vastakkain. Sitten huolittelin saumurilla reunan, joka ei ollut paidassa vielä kiinni ja lopuksi taitoin kauluksen kaksinkerroin ja ompelin sen suoraa tikkiä käyttäen. Tosi HELPPO tapa huolitella kaulus.
- Helmankin tein sitten vain suoralla, vaikka joustavatikki olisi ollut parempi (en kuitenkaan jaksanut alkaa taistelemaan koneen ja kankaan kanssa).

Lopputulos on kuitenkin TODELLA kiva, itse ainakin tykkään! Lisäksi oman paidan käyttäminen mallina oli yllättävän yksinkertaista. Tietenkin hieman yksinkertaistin mallia, sillä alkuperäisessä oli koristetaitos keskellä selkää, mutta mielestäni sitä ei mallissa kaivattu. Paita joutui heti käyttöön, joten alkusileys on jo karissut :)

Piposta tuli peruspipo tähtiheijastimella. Tähden ompelu meni "vähän" pieleen, mutta onneksi pipo kelpasi miehelle.
 Jos käytän samaa kangasta vielä pojalle, mieheni vinkkaama viimeisimmässä Aku Ankassa ollut strippi osuu ja uppoaa........................... kangas on nimittäin Löytö-Palan löytölaareista!

Aku Ankka X/2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti