perjantai 8. helmikuuta 2013

ompelua - kärpässieniteeppari nappilistalla (ohje)

To do- lista lyheni vihdoin! Sain viimein tehtyä pari viikkoa kesken olleen t-paidan, johon kikkana syntyi nappilista eteen.

Paita on muutoin tehty jälleen Ottobre creation 301 /B kaavalla. Hihoiksi tuli t-paita hihat, kun kangasta oli jälleen turhan reilusti.  Nappilistan tein sen jälkeen, kun olin ommellut paidan muutoin kasaan (hihansuut viimeistelty), mutta sivusaumat olivat edelleen auki.

Kauluksen viimeistely olisi kannattanut tehdä ENNEN halkiota, niin lopputulos olisi ollut siistimpi. Minulla on siis tekeillä kaksi paitaa yhtä aikaa ja tämä sieniversio on testipaita:-)

Halkion ohje on aika hankala,mutta kirjoitan sen ylös, että osaisin itse toistaa sen joskus!

Halkion tekeminen aiheutti sydämen tykytyksiä.
- Halkion paikka oli paidan keskikohta + 1cm (vasemmalle) ja siihen piirrettiin lyijärillä viiva.
- Nappilistaksi leikattiin 10cm x halkion suunniteltu pituus+3cm oleva suorakaitale, jonka taakse silitettiin tukikangas. Pitkät sivut huoliteltiin saumurilla.
- Suorakaitaleen taakse pitkänsivun mukaisesta piirrettiin viiva 4cm päähän reunasta (oikeasta).
- Kappale aseteltiin viivojen mukaan paidan päälle niin, että oikeat puolet olivat vastakkain.
- Paidan nurjalle puolelle silitettiin vielä liimakangasta halkion loppupäähän 3x3cm palanen.
- Tämän jälkeen merkkiviivaa apuna käyttäen suorakaitale ommeltiin paitaan kiinni niin, että ommel kulki noin 2mm päässä merkistä ja halkion lopussa ommeltiin pikkuisen 1mm suunnitellun halkion yli ja jatkettiin takaisin ylös halkiosauman toista puolta pitkin.
- Sitten koitti tuomio eli halkio leikattiin merkkiä pitkin niin pitkälle, että halkion lopussa olevan ompelen ja sauman väliin jäi muutama lanka!
- leikkauksen jälkeen suorakaitale saatiin käännettyä paidan nurjalle puolen. Pidempi reuna taiteltiin kaksin ketroin ja lyhyempi tuli paidan taakse taitteeksi.
- halkion alle ompelin pienen neliön, jotta nappilista rakenne/taittelu säilyisi oikein

Tämän jälkeen ompelin resorin kaulukseen. Resori tuli asetella niin, että se tuli 1cm halkion reunojen yli. Tämä on syy siihen miksi halkio kannattaisi tehdä valmiiseen kaulukseen... Eihän se resori pysynyt niin kuin piti, vaan lipsahti saumurilla vain muutamaan milliin yli halkion. Pikkuisen hankala taittaa ja ommella kiinni.... Jälleen kerran ohjeet ja käytäntö eivät kohdanneet.

Lopuksi sivusaumat ja käänne alareunaan. Niin ja tietysti napit paikoilleen:-)

Valmis söpö paita, jota ei ehkä kannata tiirailla liian läheltä, mutta ensimmäiseksi versioksi aika kiva.
Kuvausassistentti :)

Kankaat: Nimipyyhe
Napit: prym
Merkki: minanamnband.se (ihka oma merkki ensimmäistä kertaa käytössä!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti