lauantai 26. tammikuuta 2013

Ompelua - perusteeppareita, housuja ja huppari

Kuten mainitsin aiemmin tätä ompelemista on nyt harjoiteltu muutama kuukausi. En käsitä, miksei yläasteella voitu käyttää saumuria enemmän ja miksi ihmeessä ne kaavat piti piirtää siihen kankaalle ja saumanvara sen inhottavan pikku mitan eli mitta-liisan avulla???? Sillä tavalla onnistuttiin kyllä tappamaan ompeluinto kaikilta muilta, paitsi asiaan oikeasti hurahtaneilta...

Syksyllä ehdin tekemään kaksi paitaa, kahdet housut ja hupparin. Paidat on tehty Ottobren (4/2012) raglanhihaisen paidan kaavalla. Halusin vain taas sooloilla ja sen vuoksi apinapaidan helmassa on resori. Lisäksi kauluksen resori on mitoitettu kaula-aukon mukaan eli resoria noin 3/4 osaa aukosta ja se on ommeltu kiinni kaksoisneulalla.

Kirahvikangasta oli niin hassu pala, että säästeliäästi päätin tehdä T-paidan ja pitkiksi hihoiksi alle vaalean ruskeasta kankaasta pitkät hihat. Alunperin tarkoitus oli tehdä koko hiha tuosta ruskeasta kankaasta, mutta tilasin kankaat netistä ja kuvan mukaan ruskea trikoo oli tummempaa. Nimikin oli tumman ruskea, mutta kuten huomaatte väri on enemmän vaalearuskea... Nettikauppojen huonot puolet tulivat siis heti esille! Lisäksi apinakankaan nurjalla puolella oli kynsilakkatahroja, joten kieltämättä mietityttää haluanko tilata sieltä kangasta toistamiseen. Tosi harmillista, sillä Nimipyyhkeen kangasvalikoimat ovat loistavat. Ai niin ja kauluksenkin kanssa oli ongelmia, joten kirahvipaidassa päällimmäinen kauluskerros on resoria ja alla on kirahvitrikoota... Kaula-aukko oli nimittäin iiiihan liian iso, joten oli vain koetettava soveltaa aukko pienemmäksi :) Ei siis ihan ongelmaton paita!


Housut puolestaan on tehty Ottobre (4/2011) velourhousujen kaavalla. Tosi kiva malli ja HELPPO OMMELTAVA, tosin edestä housut lököttävät hassusti, ellei muista nostaa niitä tarpeeksi ylös. Lisäksi halusin helpottaa ompelua ja jätin vyötäröresorin sisälle suunnitellun kiristysnarun pois . Täysin turha, jos resori tehdään käyttäjän mittojen mukaan, eikä jätetä liian suureksi (vyötärön ympärys - 6-8cm). Näitä ehtisi tehtailemaan vaikka kuinka monet! Kankaat housuihin (beiget ja siniset) on Eurokankaan palalaareista. Kivoja, mutta yllävän kalliita. Jotenkin olin kuvitellut kankaiden olevan halvempia, mutta näillä hinnoilla on edullisempaa hakea massavaatteet H&M:ltä, Lindex:ltä... Täytyy siis keksiä aina jokin kikka itsetehtyihin vaatteisiin. VAROITUS: Eurokankaan resori on tuplahintaista, 20e/m! On se toki tukevaa, mutta kyllä lastenvaatteisiin kelpaa löysempikin resori.

Sinistä velouria oli reilu metri ja kankaassa oli alussa ja lopussa mustaa raitaa. Löysin Ottobren (???) lehdestä kivan hupparin nallenkorvilla ja päätin kokeilla sitä. Mallailin kauan hupparitakin kaavoja kankaalle ja sain ne lopulta omasta mielestäni oikein kivasti aseteltua. Hupparia kasatessani huomasin, kuitenkin, että hihojen kuviointi oli kamala.... Jouduin siis leikkaamaan kankaasta hihat uudelleen. Lisäksi asettelin kaavat kankaalle "väärin päin", joten nukan suunta on nyt sitten väärä niin housuissa, kuin hupparissa. Asettele aina kaavat velourille VASTAKARVAAN, sillä tavalla väri on syvempi ja polvipussit eivät tule niin helposti esille. 

Lopputulos nepparilistoineen on kuitenkin kiva. Hupun vuori on tehty pari päivää aiemmin revenneestä Gina Tricon perustopista. Jälleen kerran joko ekologista tai pihistelyä. Ekologinen kuulostaa hienolle, mutta taisin taas vain pihistellä.   


P.s. taustalla näkyy Aappa pussilakanasta tehdyt verhot. Kätevää ja paljon halvempaa, kuin pakkakangas!

   Kankaat: Nimipyyhe, Eurokangas, oma vanha toppi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti