perjantai 22. maaliskuuta 2013

arkiruokaa - lohta loihdittuna kahdella tapaa

Arkiruokien keksiminen ja tekeminen on yllättävän haastavaa ja AIKAA vievää touhua. Joskus sen yhdenkin ruuan keksiminen ja valmistaminen on työn ja tuskan takana! Ymmärränkin täysin miksi purkkiruuat ovat hyvä vaihtoehto toiseksi lämpimäksi ruuaksi... Arvostan kyllä kotiruokaa tarjoavia äitejä, mutta arvostan myös omaa aikaani :-)

Tällä kertaa otin mittaa melkein kilon lohifileestä. En yhtään pidä kalan hajusta ja laitankin sitä niin harvoin, että ruuassa onnistuminen on aina kysymysmerkki. Syön kyllä sitä mielelläni, mutta se valmistaminen... Kunnon haaste siis!

Nypittyäni tarkkaakin tarkemmin ruodot pois, päätin käyttää pyrstön keittoon ja lopun uuniloheksi, joka yleensä onnistuu. En ollut koskaan aiemmin tehnyt lohikeittoa, mutta onneksi netti pursuaa hyviä ohjeita. Tosin nettiyhteys oli tietenkin poikki ruokaa laittaessani, joten keitto syntyi mutu-tuntumalla... Hyvä aloitus kokeilulle.

Esivalmistelut tein pojan päikkäreiden aikaan ja ennen miehen töistä paluuta istutin pojan lattialle oman kattilansa kanssa ja annoin pojan keitellä tuttipullossa olevasta vedestä omaa keittoa sekä tyhjentää omaa laatikkoaan ...eli keittiö alkoi pian muistuttamaan taistelutannerta! Pääasia kuitenkin oli, että sain pidettyä pojan poissa jaloista ja ruuat valmiiksi ilman isompia sydämentykytyksiä.

Keitto onnistui niin hyvin, että taidan jatkossakin tehdä sitä ja jos kalaa on yli, niin vasta sitten heitän loput uuniin. Ranttu pikkumieskin piti keiton liemestä, mutta sattumat eivät kelvanneet. Huoh, taitaa taas vaatia kolme maistelukertaa ennen, kuin ruoka kelpaa... Tässä vielä reseptit, jotta osaan itsekin toistaa lopputuloksen uudestaan.


Herkullinen lohikeitto

12 keskikokoista perunaa
4 porkkanaa
2 sipulia
1l vettä
50g voita
Suolaa oman maun mukaan
9 mustaa pippuria
1 laakerinlehti
Puolikas nippu tilliä hakkeena
400-500g lohta
2dl ruokakermaa

Kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Silppua sipuli ja tilli. Poista kalasta ruodot ja leikkaa siitä reiluja paloja (jätin nahkan pois). Kuullota sipulisilppu kattilassa voin kanssa. Lisää perunat, porkkanat ja vesi. Lisää mausteet (suola, pippuri, laakrinlehti). Keitä vihannekset kypsäksi. Lisää lohi, kerma ja tilli ja anna kiehua hiljalleen 5minsaa. Sen jälkeen jätin kattilan liedelle ja lämmöt ykköselle vielä reiluksi vartiksi, odotellessani pöytään viimeistäkin syöjää.


Helppokin helpompi uunilohi

Lohta
Sitruunapippuria
Suolaa
Ylijäänyt tilli keitosta

Leikkaa loheen annospalaviillot. Lisää mausteita reippaasti kalan päälle ja laita kala uuniin. 200astetta noin puolituntia, eli kalasta tulee ihanan ylikypsää ja mausteet peittävät kalan makua ;-D seuraavana päivänä tein vielä seuraksi bataattiranskalaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti