sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Reseptejä - leivitetyt ja leivittämättömät possun pihvit ja avokadoton avokadopasta

Ihana ja kiireetön viikonloppu kohta takana. Ehdittiin tekemään paljon ruokaa ja ihan vain oltiin. Tosin vauhtia ja vaarallisia tilanteitakin riitti.... Perjantaina kaivettiin poitsun kurkusta puolikas klementiinin siivu, kun meinasi tukehtua siihen ja sunnuntaina paikattiin kunnon haava huulesta... Ruuan laittokaan ei ihan onnistunut, mutta en kyllä edes muista milloin viimeksi olisimme saaneeet olla näin kiireettömästi kotosalla ja tehdä ruokaa ihan ajan kanssa :)


Possunleivitetyt ja leivittämättömät pihvit

1kg possunulkofilettä
Jauhoja
Kananmunia
Korppujauhoja
Suolaa ja pippuria

Sunnuntain päivälliseksi päätimme tehdä possunulkofilettä. Eikä helpoimmalla tavalla... File leikataan ensin sentin paksuisiksi pihveiksi, jotka nuijitaan parin millin paksuisiksi "lehtipihveiksi". Nuijana olemme aikoinaan käytyäneet jos jonkinmoista värkkiä, mutta täytyy sanoa, että oikea lihanuija on paras ;) pihvit pyötäytetään ensin jauholautasella, sitten huljautetaan kananmunalautasella ja lopuksi vielä kotppujauho lautasella. Suolaa ja pippuria voi lisätä vaikka korppujauhoihin, mutta itse pyörätin vähän pihvin päälle paistovaiheessa. Pihvit paistetaan voissa tai öljyssä, mutta voi räiskyy vähemmän, joten käytin taas vain voita... Paistinpannuja oli yhtä aikaa käytössä kaksi, sillä pihvit olivat niin isoja että pahimmillaan pannuun mahtui kerrallaan vain yksi pihvi!
Unohdimme ostaa kaupasta kananmunia, joten puolet puhveistä vain paistettiin ilman päällysteitä, mutta hyvää oli!!!

Avokadoton avokadopasta

Jääkaapissa oli jo melkein avokadopastaan ainekset, mutta nyt ei tehnyt mieli avokadoja.... Pasta on niin hyvää, että ajattelin, että pakkohan sen on olla hyvää ilman avokadoakin :) tosin meillä ei ollut chiliä, eikä limeäkään, joten ei taida olla lähelläkään avokadopastaa! Lopputulos oli kuitenkin törkeän hyvä!

1pussi eli 500g täysjyväpastaa, fusilli
1pussi eli 150g grana padano raastetta (olipa kiva löytää valmista raastetta pirkka merkin alta!)
2valkosipuölin kynttä
Oliiviöljyä
Basilikaruukku
Suolaa ja pippuria

Keitä pasta reippaasti suolatussa vedessä. Valmista kastepastan kiehuessa. Revi basilikasta lehdet ja pase ne, kuivaa ja silppua. Pilko valkosipuli pieneksi, lisää basilikan kanssa tarjoilukulhon pohjalle. Lisää juustoraaste ja kaada päälle öliiviöljyä ja suolaa ja pippuria. Pastan kiehuttua kaada pari kolmr kauhallista pastan keitin vettä tarjoilukulhjon pohjalle ja sekoita. Valuta pasta ja kaada tarjoiluastiaan. Sekoita ja tarjoa.

Nyt on sitten tehty alkuviikolle töihin lounaat ja alkuviikon päivälliset. Aika reipasta!

Ompelua - VRUUUUM kilpa-autohousut

Ihanaa, kun valo lisääntyy!!!! Energiaa on ihan eri tavalla, kuin muutama kuukausi sitten :)

Sunnuntain kunniaksi ensin pulkkamäkeen ja lounaaksi hot dogeja. Ihan vain valmiista nakeista ja hot dog höttösämpylöistä. Kaveriksi kuumaa kaakaota!
Sitten Poitsu päikkäreille ja kangaskaapille ideoita saamaan.

Sen verran laiskotutti että saumurissa olevien harmaiden lankojen vuoksi päädyin ompelemaan "saimi" housut Ottobren kaavalla Metsolan raita joustofroteesta. Housuihin piti saada juju, joten leikkasin Metsolan auto joustiksesta muutaman auton, jotka liimasin kaksipuoleisella liimakankaalla housuihin ja ompelin ne ihan vain suoralla tikillä housuihin.

Lahkeissa kilpailee nyt kolme autoa, jokainen omalla radallaan :D


lauantai 11. tammikuuta 2014

Ompelua - maatuskapipo

Kyllähän tunikan kaveriksi piti saada pipo ja kun kangastakin jäi soppelisti jäljelle pikkutyttö saa tunikan lisäksi vielä pipon. päätin vaihtelun vuoksi kokeilla ns perinteisempää mallia. Käytännössä kaksi U:n mallista kappaletta, jotka ommellaan yhteen ja hupun kohdalta ommellaan vielä muotolaskos. Vuoreksi trikoota ja tosiaan päällinen Metsolan Baabuska velouria.


Reseptejä - pinaattiletut bataattiranskisten kera

Kesään on pitkä aika, mutta onneksi lettuja voi paistaa sisälläkin. Ja jos taikinaan laittaa pinaattia, niin tämähän ei ole jo muutoinkin huonosti alkaneen herkkulakon rikkomista ;D

Pinaattiletut (litran taikina, paistamiseen menee 45min)

4kananmunaa
1l maitoa
6dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
1tl sokeria
1ps eli 150g pakastepinaattia
Voita tai öljyä paisdtramiseen

Sekoita ainekset ja anna turvota noin 1\2 h. Paista.

Bataattiranskikset

Turpoamisen aikana kuori ja pilko kaksi pientä bataattia (3hlöä). Rouhi garlic and pepper maustemyllystä reippaasti palojen päälle ja lorauta vielä joukkoon hieman ruokaöljyä. Sekoita ja kaada uuninpellille. Laita uuni lämpenemään, kun lettutaikina on valmista paistettavaksi. Paista bataatteja noin 25min 225asteessa. Käännä kerran noin vartin jälkeen.

Nam!! Ja kaveriksi salaattia, johon tehty vinegrette (1osa punaviinietikkaa, 2-3 osaa oliiviöljyä, suolaa, pippuria). Tämähän on melkeinpä terveellinen herkkuannos! Melkein sen takia, että jos lettuja paistraa ne paistetaan voissa! Halutessaan lettujen päälle vo laittaa nokareen aurinkokuivatulla tomaatilla maustettua tuorejuustoa.

maanantai 6. tammikuuta 2014

Ompelua - trumpettihousut

Olen jo kauan halunnut testata Villervallan kaavasta piirrettyjä housuja. Päätin ottaa testiin Eurokankaasta ostamani ohuehkon joustofroteen, sillä kaavan koko on sen verran iso, että halusin tehdä kesäksi sopivat pöksyt. Nyt saavat luvan kelvata paksumpien sukkisten kera.

Housuista tuli niin kivat, että päätin jälkikäteen applikoida vielä housihin jotain erikoista. Voin sanoa, että jälkikäteen applikointi ei ole fiksua... muutaman kirosanan päästettyäni sain kuviot kiinnitettyä. Tein applikoinnin helpoimmam mukaan eli liimasin vain kuvion ja ompelin sen suoralla ompeleella kiinni. Uuden kurssimme opettajan mukaan kuvien pitäisi pysyä kiinni, mutta saas nähdä miten käy pesussa.


Reseptejä - Pulled pork burger eli nyhtöpossu

Tätä parempaa burgeria ei ole olemassa! Vaatii aikaa ja vielä lisää aikaa, mutta se kannattaa!!!

Nyhtöpossu – pulled pork
purilaisen välissä kuudelle

Alkuperäinen resepti Suolaa & Hunajaa blogista

noin 1kg porsaan kassleria

Mausteseos
1 rkl fariinisokeria
2 tl paprikaa
2 tl savustettua suolaa. jota nyt vain sattui olemaan jo kaapissa... (tai muuta karkeahkoa suolaa)
reilusti Santa Marian roasted garlic & pepper -mausteseosta (paahdettua valkosipulia, kuminaa, ruohosipulia, sipulia, chiliä ja pippuria)
1/4 tl chiliä
mustapippuria

Liemi
kuumaa vettä
2 sipulia
öljyä
4 valkosipulin kynttä
1 tähtianis
kokonaisia mustapippureita

BBQ-kastike (kannattaa tehdä tuplana!!!)
2 dl coca colaa
1/2 dl ketsuppia
1 limen mehu
2 rkl ruokosokeria
2 rkl punaviinietikkaa
1/2 sipuli
4 valkosipulin kynttä
savusuolaa (Santa Maria)
mustapippuria
1 prk tomaattipyrettä
(1 kuivattu pieni chili tai rouhittua chiliä valmiista maustemyllystä - tein omani todella mietona)

1. Sekoita pintamausteet keskenään. Hiero maustetta reilusti possun pintaan ja anna maustua yön yli.
2. Nosta liha lämpiämään noin tuntia ennen paistamista. Leikkaa se muutamaan osaan ja ruskista padassa kuumassa öljyssä nopeasti. Lisää liemen ainekset pataan. Kuumenna vesi ennen sen kaatamista lihojen päälle. Nesteen ei tarvitse peittää lihoja, noin puoleen väliin riittää mainiosti.
3. Paista pataa uunissa ensin noin 45 minuuttia 200 asteessa, laske lämpö 150 asteeseen, laita kansi päälle ja jatka haudutusta vielä kolme-neljä tuntia tai kunnes liha hajoaa helposti haarukalla. Käännä lihat puolessa välissä. Hauduttelin omiani kaikkiaan noin viitisen tuntia. Veden ansiosta liha ei kuivu :)
4.Haudutuksen loppuvaiheessa ala valmistaa bbq-kastiketta. Silppua sipuli, valkosipuli ja kuivattu chili (kannattaa säädellä chilin määrää oman maun mukaan). Laita kaikki ainekset kattilaan, keittele maltillisella lämmöllä reilu puoli tuntia. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.
5. Nosta lihat padasta ja riivi ne säikeiksi, poista ylimääräinen rasva. Sekoita joukkoon barbequekastiketta ja nostele sekaan myös hiukan haudutuslientä (laitoin melkein kaikki mitä oli jäljellä ja sitten melkein puolet bbq soossista - huom minulla oli tupla annos soossia!). Osa bbq-kastikkeesta kannattaa jättää pöytään, jotta kukin voi säädellä lihan makua oman makunsa mukaan.
6. Kypsennä kannen tai folion alla vielä noin 30-45 minuuttia 175 asteessa.


Pulled pork burgerin väliin salaattia, tomaattia, cheddar juustoa, marinoitua sipulia ja bbq soosia. Sivuun ranskikset ja ruokajuomaksi loput cokiksesta. Tätä voin sanoa happy mealiksi :) 

Marinoitu punasipuli

3 punasipulia
3/4dl sokeria
1dl punaviinietikkaa
1dl oliiviöljyä
1/2tl suolaa
pippuria myllystä

Pilko sipuli oikein ohuiksi renkaiksi, lisää muut ainekset. Sekoita hyvin ja laita elmukelmua astian päälle. Anna maustua jääkaapissa sen aikaa, kun possu muhii uunissa.