perjantai 19. huhtikuuta 2013

Vanhasta uutta - legginseistä pikku pojan pehmofarkut

Joskus on vaatteita, jotka todellakin käytetään puhki... Nämä leggarit kuuluivat siihen kategoriaa, kirjaimellisesti. Pitäisi ilmeisesti ostaa isompia vaatteita tai taaperon kanssa telmimisen kestäviä... Lapsillekin on KIDDO eli kidproof, miksei vanhemmillekin ;-D huoh, yksi elämäni noloimmista kokemuksista tai siihen liittyvät legginsit saavat nyt uuden elämän.

Leikkasin legginsit haaroista kahteen kappaleeseen. Kokeilin kaavaa apuna käyttäen löytää lahkeista kohdan, josta saisin tehtyä housut. Lahkeen leveys (koko M) olisi riittänyt hyvin 86 kokoisiin pikkutytön legginseihin, mutta pikku pojan housuihin jouduin ottamaan kangasta takataskujen kohdalta. Purin toisen taskun huomatakseni, että kangas oli paljon tummempaa taskun alta... Jouduin siis lennosta suunnittelemaan kaarrokkeen takapuoleen ja kaarrokkeen takia oli tehtävä myös sivutaskut, sillä olin ajatellut hyödyntää vanhan sivusauman. Kaarrokkeen kankaan otin lahkeen alareunasta. Kun kerta tasku oli jo irrotettu siististi se oli sama hyödyntää housuihin aarretaskuksi reiteen.

Kaarrokkeen ja taskujen värkkäämisen jälkeen en enää muistanut mitä olin suunnitellut vyötärölle... ilmeisesti kuminauhan, sillä vyötäröstä tuli "trendikkään" korkea lisättyäni vyötärölle resorin (resorin leveys 19x2). Lahkeisiin  vielä resorit ja housut olisivat valmiit testattavaksi!



kankaan kulutus sattui juuri sopivasti oikeisiin paikkoihin, joten housut ovat valmiiksi sen näköiset, että niitä olisi pidetty raggaudella :) Kaavana housuissa Lindex 92, resorit mittojen mukaan. Kunhan saan nämä pojan päälle, koetan ottaa kuvan mille näyttävät oikeassa käytössä!

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Ompelua - taas lisää peruspaitoja pikku pojalle

Olen koettanut pitää pojalla laatikossa noin viikoksi vaatteita, mutta nyt vaatteita menee semmoista vauhtia pieneksi jääneeseen kasaa, että pojalta loppuu vaatteet! Kirppareilta en ole enää onnistunut löytämään vaatteita pojalle, paitsi Jyväskylästä - odotan jo innolla kesälomareissua ja mahdollista kirpparikierrosta :)

Onneksi on erilaisia kuoseja, joilla saa vaatteista erilaisia myös pojille, sillä mallit tuntuvat aina olevan samoja pienillä eroilla... Tytöille löytyisi mekkoa jos jonkinlaista, mutta pojille on tarjolla peruspaitoja ja -housuja. Tällä kertaa halusin kikkailla nappilistalla ja raidallisella resorilla.

Nimesin Ottobren viikinki kankaan ville viikingiksi ja se on IHANA! Valkkasin siihen raidallisen resorin kaveriksi antamaan vähän ilmettä ja haastetta. Kauluksen resorin ompelu tuotti hieman tuskaa, kun musta lanka näkyy hyvin selvästi, jos ommel yhtään karkasi mustan raidan päältä. Muutoin paita on ottobren creation 301/B tosin jälleen kerran reippaasti kavennettuna. Ehkä jo liiankin kavennettuna... En nimittäin kastellut kangasta ennen ompelua, joten riskinä on 10% kutistuminen.


Toiseen paitaan halusin raglan hihat ja nappilistan hihan saumaan eli jotain ihan uutta! Ihana dinokangas pala löytyi Ottobren palalaarista ja kangas riitti juuri ja juuri hihan mittaan, mutta hihansuun käänteeksi laitoin samaa kangasta kuin etuosassa. Etuosa ja takaosassa on käytetty anopin vanha R-collectionin T-paita, joka on todella pehmeää ja paksua :) nappilistan kohdalle lisäsimme molempiin saumoihin (etukpl ja hiha) reippaasti ylimääräistä 4-5 cm. levennys lähti reipas 3cm kainalosta ylöspäin.

Nappilistan takia ompelujärjestys oli hieman erilainen: 
- ompele hihat, paitsi nappilistallinen hiha
- silitä palanen tukikangasta molempiin nappilistallisiin kohtiin ja viimeistele reuna saumurilla.
- ompele hiha kainalosta nappilistaan
- taittele nappilista ja ompele taitos suoralla tikillä
- ompele resori kaulukseen, resorin tulee tulla noin sentti halkion yli, jotta sen saa siististi taiteltua aukkoon
- kiinnitä napit
- ompele paidan sivut ja hihat, hihansuut ja helma

Ompelua - yöpuvun salaisuutena piilovetoketju

Jälleen kerran pääsin käsiksi äitini kangasvarastoon ja löysin sieltä suloisen pehmeää ja kevyen ohutta interlockneulosta. Suloisuuden kruunasi lumiukkokuvio. Todella ihana kangas ja täydellistä pikku miehen yöpukuun! Pukuun tulee vieläpä piilovetoketju, joten puku jää kevyen kevyeksi.

Piilovetoketjun takia siirsin ja siirsin puvun ompelua. Puku oli muutoin valmis, mutta vetoketjun takia lahkeet olivat päättelemättä ja kaulus kiinnittämättä. Kun vihdoin uskaltauduin jatkamaan, jälleen kerran opettajalla oli ässä hihassaan - PIILOVETOKETJUPAININJALKA. Vetoketjun ompelu oli tällä jalalla helpompaa kuin tavallisen vetoketjun ompelu :) Jalassa on ura, johon vetoketju asetetaan ja sen jälkeen ei tarvitse huolehtia muusta, kuin siitä, että kangas on hieman löysemmällä kuin vetoketju. Muutoin vetoketju aaltoilee lopullisessa työssä. Vetoketjun jälkeen lahkeen ompelu kiinni vetoketjupaininjalkaa hyödyntäen (piilovetoketjujalalla ei pääse ihan vetoketjun loppuun ja lahje oli ommeltava joka tapauksessa kiinni), lahkeensuihin samaa joustavaa kangasta, kuin itse työ oli ja lopuksi kaulus. Suit ja sait ja yöpuku oli valmis! Harmi, että jalka on ns. lisävaruste eli sitä ei löydy vakiona koneista...

Mallina Ottobren Nukkumatti malli (6/12)















_________________________________________________
Jälkikäteen lisättyä:
Koko on pieni! 92 puku menee juuri nyt, vaikka liusäsin selkään muutaman exstrasentin kasvunvaraa. Onneksi tuli kokeiltua, ettei jää kokonaan pitämättä. Mutta kyllähän tuo harmittaa, että 92 olikin lähempänä86 kokoa:/ ja 86 yöppäreitä ei kyllä olisi tarvittu enää lisää...

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Arkiruokaa - Pollo bianco pipertäjän tyyliin eli helppoa ja vaivatonta ruokaa

Mikäs sen parempaa, kuin puolityhjä jääkaappi ja ruoka-aika lähestymässä... Silloin täytyy oikeasti miettiä, miten loihditaan syötävää vähistä aineksista!

Kaapeista löytyi kanaa, tomaattia, sipulia, valkosipulia ja puoliksi tuhottu pieni valkoviinipullo (jäljellä n.1.5dl) ja pieni palanen parmesaani juuston kaltaista Grana Padanoa (Lidlistä)... kaapista ei löytynyt edes kermaa, joten perinteiset kermakastikkeet oli pakko unohtaa. Lisäksi ruuan ON synnyttävä pienellä vaivalla. Ilmeisesti Master cheffin innoittamana päädyin italiaiseen simppeliin viinissä haudutettuun kanaan.

Pollo bianco ala Piperrys

450g maustamatonta kanan filesuikaletta
2 sipulia
1 isohko valkosipulin kynsi
noin 1.5dl valkoviiniä (sattui olemaan puoli makeaa eli mitä kaapista nyt sattuu löytymään)
3 dl vettä
4 tomaattia
75g voita
suolaa, pippuria, kuivattua basilikaa
1rkl kanafondia
50g? Grana Padanoa tai muuta kovaa juustoa

noin 500g spagettia

Pilko sipulit ja valkosipulit pieneksi ja hauduta/paista niitä noin 5 minsaa voin kanssa. Älä anna niiden ruskistua! Lisää kanat ja paista ne melkein kypsäksi. Lisää viini, vesi ja mausteet ja anna kiehua vähän aikaa. Viinin alkoholi poistuu kiehuttamalla, joten ruokaa uskaltaa antaa pienemmillekin. Laita kansi päälle ja kiuhuta hiljalleen reipas 30minuuttia. Laita pasta kiehumaan. Lisää kastikkeen joukkoon kuorittu ja pilkottu tomaatti (kypsemmistä tomaateista kuori irtoaa kohtuu hyvin ilman kalttaustakin!) ja anna hautua 5 minuuttia tai niin kauan, että pasta alkaa olemaan kypsää. Lisää kastikkeeseen pieneksi raastettu juusto (jätä vähän annoksien päälle laitettavaksi), sekoita kastike ja tarjoa heti.

Jos haluat, voit sekoittaa spagetin ja kastikkeen kattilassa, mutta annos on niin iso, että ainakin itse totesin helpommaksi ottaa muutaman ihmisen annoksen ensin lautasille ja sekoittaa yhteen vain seuraavalle päivälle jääneen satsin. Muutoin kastike kannattaisi aina sekoittaa pastaan, jotta pastakin imisi kastikkeen makuja itseensä.

Viiniä ei siis kannata heittää pois, vaikka se olisi ollut jääkaapissa avattuna jonkin aikaa. Jos maku on vain edes kohtalainen, laita se ruokaan! 

Ruuasta tuli niin hyvää, että jopa pöydän päässä istunut taapero koetti innolla opetella syömään spagettia haarukan ja lusikan kanssa : D

Ompelua - PaaPii Bambi tuubihuivi

Ihanan vihreä PaaPii Bambi (NOSH) trikookangas sopii täydellisesti keväiseen tuubihuiviin! Minulla ei ollut yhtään mallia kaapissa, joten jouduin googlailemaan nettikauppoja löytääkseni ideoita huivin leveyteen ja pituuteen. En edes tiennyt, että näitä huiveja löytyy lähestulkoon jokaisessa koossa...

 Täydellistä mallia ei löytynyt, joten päätin vain laittaa bambikankaan palasen puoliksi ja hyödyntää koko kankaan mitan. Taakse päätin laittaa mustaa perustrikoota, jotta huiviin tulee enemmän muhkeutta. Musta olikin lopulta yllättävän paksua, joten huivi taitaa sopia paremmin ulkoiluun, kuin asusteeksi... Ainakin kyläilyreissulla huivi oli ihan liikaa! Kunhan ehdin kangaskauppaan, käyn hakemassa 30cm suikaleen ohutta fleeceä ja teen ensitalvea varten kapean tuubihuivin Buffin tyyliin :)


Muskarissa laulellaan talitintistä, joka tuo kevään, mutta eiköhän se ole tämä huivi, joka sen tuo :-) 

Kerrankin kankaan menekki on selkeää, joten ihan vain sen vuoksi laskelma huivin hinnasta...
- Paapii bambi noin 17€/m ekoihanien loppuunmyynnistä (normihinta 25€/m)
- perustrikoo 8.50€/m (tukkuhinta kimppatilauksesta)
- molempien kulutus 30cm
- kokonaiskustannus noin 7.5€

Ei ollenkaan paha hinta! :-) 

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Ompelua - applikointia ja siinä sivussa ompelua

ARGH... joskus on päiviä, kun kaikki ärsyttää. Erityisesti jatkuva ei, ei, ei, ei mantra... Huoh, taisi olla itsellekin rankka paluu arkeen pääsiäisen loputtua. Poika on todella suloinen ja kiltti, ja jopa uskoo kieltoja, mutta ilmeisesti oli hieman ikävä isää ja itseäkin hieman väsytti. Tämä oli siis niitä päiviä, kun olin valmis adoptoimaan hänet (ja siinä sivussa myös miehen) timbuktuun :) Mies huomasi normaalia kireämmän pinnan ja pakeni pojan kanssa puistoilemaan heti päivällisen jälkeen.

Kuumeisen pohdinnan jälkeen kaivoin ompelulaukusta valmiiksi leikatut housut esille ja päätin tehdä niihin applikaation ja ommella ne vihdoin valmiiksi.

olin lopulta niin tehokas, että sain lisäksi tehtyä esivalmistelut kahteen pipoon ja niihin sopiviin applikaatioihin. Näitä höyryjen päästö päiviä pitäisi siis olla useamminkin!

Kaikkea ei saatu valmiiksi saman päivän aikana eli en ole mikään supertyömyyrä :) ...tuostahan voisi saada idean applikaation kuvaan :D tässä kuitenkin ensin jonossa olleet harjoitteluversiot!

Housut ovat Ottobren ns. Saimi-housut 

...ja ihanat päällä! Nalle applikaation tein käyttäen hyväksi piparimuottia :)



Pipo numero yksi, eli neliöpipo 

Sai koristeeksi ihanan Bambin (Malli on Mekkotehdas-kirjasta). Pipo on kaksinkertainen ja sauma menee keskellä takana. Koko on  23x18cm. Jos tämä ei mahdu 2-vuotiaalle, tiedän kyllä kuka on toinen mahdollinen saaja. Tosi ihana pikku tytölle!

*********************************************************************************

Applikointi pääpiirteittäin:

- leikkaan kankaasta ja kaksipuoleisesta liimakankaasta sopivat palat ja silitä ne yhteen
- piirrä liimakankaan toisella puolella olevaan paperiin haluttu kuva ja leikkaa kuva irti
- irrota liimakankaan paperi ja asettele leikattu kuvio paikoilleen haluamaasi paikkaan, silitä kuvio kiinni
- aseta kankaan alle irtirevittävää tukikangasta ja ompele kuvio suoralla tikillä, jotta kuvio ei lähde kupruilemaan siksakkia käyttäessäsi
- ompele kuvio siksakilla ja pienellä tikin pituudella 0.3-0.5. Jos voit vaikuttaa tikin leveyteen, suhteuta leveys kuvion kokoon.
- revi tukikangas irti



lauantai 6. huhtikuuta 2013

Ompelua - ihanaisia pöllöjä pikkuneidille

Löysin ihan täydellisen kankaan ihanaiselle 1 vee pikkuneidille ja hetken mietittyäni halusin tehdä jotain hieman kestävämpää. Päädyin pitkähihaiseen tunikaan pidennetyillä resoreilla, koska kesästä huolimatta pitkähihaisia tarvitaan aina ja resorien ansiosta tunika menee päälle todella pitkään! Idean sain Nosh vaatteista, mutta toteutus on Ottobre creation 301/B t-paidan mallilla. Malli muuttui tunikaksi lisäämällä pituutta paitaan melkein 7cm ja leveyttä 3.5cm (leventäminen tehtiin pikkuhiljaa lähtien reilu viisi senttiä kainalosta). Helma on hieman pyöreä eli edestä pidempi kuin sivuilta, jotta hassut törrättävät reunat jäisivät pois. Ensimmäinen paita, jonka kehtaa kääntää myös nurinpäin! Paita ei sitten loppujen lopuksi ole ihan uniikki, mutta ei siitä sen enempää... hieno lopputulos ja paita/tunika on myös ompelukurssin näyttelyssä mukana :)

Tunika kaipasi kaveriksi jotain... arvoin pipon, perus legginsien ja housujen välillä... Tytön tylleröllä ei ole kauheasti vielä velourhousuja, joten ajattelin, että ne voisivat olla tarpeellisia. Tai tyllören äiti on päättänyt, ettei tytölle pueta sellaisia : D

Löysin Ottobren myymälästä aivan ihanaa violettia velouria ja laadukasta housuihin paremmin sopivaa resoria, joka oli vielä samaa sävyä, kuin paitaan tullut resori. Housut tehtiin Ottobre 04/2011 kaavalla ilman sivusaumaa. Lahkeensuihin laitoin extrapitkät resorit tuomaan lisäikää housuille. Niin ja housut viimeisteltiin tietenkin iki-ihanalla pöllöapplikaatiolla.
Kankaat: Löytöpala, Nimipyyhe, Ottobre

**************************************************************************
Rakas kuvausassistenttini siloittelemassa paitaa kuvauksia varten :))))

torstai 4. huhtikuuta 2013

Ompelua - joskus jotain aikuisillekin

Sain ompelukoneen lainaan pääsiäisen ajaksi ja pakkohan sen toimintoja oli päästä testaamaan HETI. Pakko myöntää, että tuli sadateltua, sillä kone on ihan erilainen, kuin mihin on tottunut. Jotenkin epälooginen. Lisäksi kaksoisneulalla ompelu ei onnistu, ellen löydä ohjekirjaa ja tappia mihin laittaa toisen ylälangan. Minusta ei siis tullut Husqvarna-fania, ainakaan vielä... Surruuttelin kuitenkin suht onnistuneesti miehelleni pipon ja itselleni paidan. Alkukankeuksien jälkeen löysin yhteisen sävelen koneen kanssa - melkein ;)

Paidan tein käyttämällä vanhaa suosikkiani eli Zaran peruspaitaa mallina.

Leikkaus:
- Taitoin paidan kahtia, asettelin kankaalle ja leikkasin ensin etu- ja sitten takakappaleen ilman, että kiinnitin paitaa neuloilla kankaalle. Alkuperäinenkin paita säilyi ehjänä ;)
- Hiha oli haastavampi ja se oli pakko piirtää kaavapaperille ennen kankaan leikkausta. piirsin ensin toisen puolen ja myös viivan kääntökohtaan eli olkapäälle. Viivan avulla asettelin hihan toisinpäin ja piirsin toisen puolen hihalle.

Ompelu:
- Ompelujärjestys pääpiirteittäin: etu ja takakpl yhteen olkapäistä, hihat kiinni, hihan suiden huolittelu, sivusaumat kiinni, helman huolittelu ja lopuksi kaulus.
- Hihansuussa oli tenkkapoo, kun en voinutkaan käyttää kaksoisneulaa... Käytin sitten joustavaa siksakkia, mutta se ei kyllä todellakaan ole yhtä siisti, kuin kaksoisneula ja kone imaisi kankaan sisäänsä muutamaan otteeseen.
- Kauluksen sovelsin niin, että sain käyttää ihan tavallista suoraa ommelta. Kaulukseen varattu noin 4cm kangas suikale, joka oli reilu 2/3 kaula-aukon koosta, ommeltiin ensin ympyräksi, sitten saumurilla kaulukseen OIKEAT puolet vastakkain. Sitten huolittelin saumurilla reunan, joka ei ollut paidassa vielä kiinni ja lopuksi taitoin kauluksen kaksinkerroin ja ompelin sen suoraa tikkiä käyttäen. Tosi HELPPO tapa huolitella kaulus.
- Helmankin tein sitten vain suoralla, vaikka joustavatikki olisi ollut parempi (en kuitenkaan jaksanut alkaa taistelemaan koneen ja kankaan kanssa).

Lopputulos on kuitenkin TODELLA kiva, itse ainakin tykkään! Lisäksi oman paidan käyttäminen mallina oli yllättävän yksinkertaista. Tietenkin hieman yksinkertaistin mallia, sillä alkuperäisessä oli koristetaitos keskellä selkää, mutta mielestäni sitä ei mallissa kaivattu. Paita joutui heti käyttöön, joten alkusileys on jo karissut :)

Piposta tuli peruspipo tähtiheijastimella. Tähden ompelu meni "vähän" pieleen, mutta onneksi pipo kelpasi miehelle.
 Jos käytän samaa kangasta vielä pojalle, mieheni vinkkaama viimeisimmässä Aku Ankassa ollut strippi osuu ja uppoaa........................... kangas on nimittäin Löytö-Palan löytölaareista!

Aku Ankka X/2013